Julkalender - Lucka 9
Risgrynsgröt med hallongelé 6 port Ingredienser 3 dl risgrynsgröt 2 dl vispgrädde 1 tsk Vaniljsocker Gelé 400 g djupfrysta hallon 4 dl utspädd hallonsaft 2 dl Gelésocker |
Knäck |
Ingredienser
75 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk Smör
Gör så här
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.

6 port |
Ingredienser
5 dl vispgrädde
3/4 dl kokosflingor
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 tsk finhackad röd chili
2 apelsiner, gärna röda
Soppa
1/2 liter apelsinjuice, gärna röd
1/2 dl Dansukker Florsocker
2-3 tsk potatismjöl
Garnering
rivet limeskal
Blanda grädde, kokos, chili och gelésocker i en kastrull och låt koka i en halv minut. Tillsätt vaniljsockret. Fördela blandningen i 6 portionsskålar. Ställ i kylskåp. Lussebullar Ingridienser Gör så här Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 35 bitar och baka ut enkla lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler |