Julkalender - Lucka 9


Några recept som kanske passar till julbakat eller som dessert på julafton?



Risgrynsgröt med hallongelé
6 port 

Ingredienser

3 dl risgrynsgröt
2 dl vispgrädde
1 tsk Vaniljsocker

Gelé

400 g djupfrysta hallon
4 dl utspädd hallonsaft
2 dl Gelésocker

 

Vispa grädden fast och vänd ner i gröten. Rör i vaniljsockret. Lägg gröten i portionsglas. Fördela hallonen ovanpå gröten. Blanda saften och gelésockret i en kastrull och koka 30 sekunder. Låt svalna något innan gelén hälls över hallonen. Ställ i kylskåp till servering 


Risgrynsgröt med hallongelé


Knäck

Ingredienser
75 st

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk Smör


G
ör så här

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.


Appelsinsoppa med pannacotta

6 port 

Ingredienser
5 dl vispgrädde 
3/4 dl kokosflingor 
1 dl Dansukker Gelésocker Multi 
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade 
1 tsk finhackad röd chili 
2 apelsiner, gärna röda 

Soppa
1/2 liter apelsinjuice, gärna röd
1/2 dl Dansukker Florsocker
2-3 tsk potatismjöl

Garnering
rivet limeskal

Blanda grädde, kokos, chili och gelésocker i en kastrull och låt koka i en halv minut. Tillsätt vaniljsockret. Fördela blandningen i 6 portionsskålar. Ställ i kylskåp.

Skala apelsinerna. Ta bort hinnorna från klyftorna och ställ i kylen till serveringen. Koka upp juice och florsocker. Rör ut potatismjölet i lite juice och red av soppan. Ställ i kyl till serveringen. Vid serveringen stjälps pannacottan upp mitt i en tallrik. Apelsinklyftorna läggs runt om pannacottan och därefter hälls soppan på. Lägg lite rivet limeskal på pannacottan.
Apelsinsoppa med pannacotta


Lussebullar
ca 35 st

Ingridienser
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering: 
russin

Pensling: 
1 ägg

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 35 bitar och baka ut enkla lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler
Lussebullar


Kommentarer



Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din mail: (bara jag som ser)

Blogg/Hemsida:

SKRIV!

Trackback